Ako sa stať poľovníkom

23.01.2024 12:54

 

Ako sa stať  poľovníkom

Lov zveri bol v minulosti jedným zo základných zdrojom obživy ľudí. Lov zveri bol živelný. Na území Rakúska Uhorska až zákony Márie Terézie a Jozefa II. z roku 1786  vzali pod prísnu ochranu právo poľovníctva. František II. sprísnil tento zákon z roku1802, zákonným článkom XX. z roku 1883 o poľovke. V ňom určil čas ochrany pre niektoré druhy zveri.  Zakázal lov samičej zveri  v čase párenia a odchovu mláďat. Podľa § 3 mohli vznikať obecné revíry. Do výkonu poľovného práva sa mohli začať zapájať široké vrstvy obyvateľstva.  Uvedený zákonný  článok  platil na území Slovenska 62 rokov až do  prijatia zákona  225/1947. V dôsledku tohto zákona sa zakladajú v roku 1948 nové poľovnícke spoločnosti, organizujú sa skúšky kandidátov z poľovníctva, skúšky poľovných hospodárov a iné opatrenia.

Občan, ktorý sa chce stať poľovníkom nemôže prísť a prihlásiť sa na okresnej organizácii, že chce byť poľovníkom, ako si to niektorí ľudia myslia, že je to také jednoduché. Záujemca, skôr ako sa stane poľovníkom, musí absolvovať teoretickú prípravu ktorá pozostáva z najmenej 70 vyučovacích hodín. Prednáša sa na nich učebná látka, stanovená ako nevyhnutná podľa skúšobných predmetov pre skúšky z poľovníctva. Jednotlivé predmety  sú: poľovnícka osveta,  zoológia a biológia zveri, starostlivosť o zver a choroby zveri, lov zveri a poľovnícke plánovanie, poľovnícka kynológia, právne predpisy na úseku poľovníctva, zbraní a streliva a ochrany prírody, poľovnícke strelectvo a prvá pomoc pri  úrazoch spôsobených pri výkone poľovníctva.

Po úspešnom absolvovaní teoretickej prípravy nasleduje praktická príprava uchádzača vo zvolenej poľovníckej organizácii. Minimálny rozsah praktickej prípravy je zákonom stanovený na 100 hod. v trvaní minimálne 12 mesiacov. Praktická príprava zahŕňa reálne zoznámenie sa kandidátov s praktickým výkonom poľovníctva priamo v revíri a na poľovníckych akciách,  ako pomoc pri starostlivosti o zver a jej kŕmení, pomoc pri nevyhnutných opravách a budovaní poľovníckych zariadení, pomoc pri organizovaní kynologických a streleckých podujatí, spoločných poľovačiek a pod.

Dôležitou časťou prípravy uchádzača o poľovný lístok, je strelecká príprava. Tú absolvuje kandidát na  schválených strelniciach pod dozorom streleckých inštruktoroch. Je to výcvik s poľovnými zbraňami, skúška zo streľby z poľovníckych zbraní, teoretická a praktická skúška zásad bezpečného zaobchádzania s poľovníckymi zbraňami a poskytovania prvej pomoci pri strelných poraneniach.

Záverečná skúška sa v súčasnosti vykonáva počítačovou formou. Cieľom skúšky je zistiť a zaručiť, že má uchádzač požadované vedomosti potrebné na chov, ochranu, zveľaďovanie a lov zveri, overiť či ovláda právne predpisy upravujúce výkon práva poľovníctva, či ovláda poľovnícku zoológiu a biológiu zveri, poľovnícku kynológiu, či vie bezpečne zaobchádzať s poľovníckou zbraňou, či ovláda zásady streľby z nej, či vie poskytnúť prvú pomoc pri úrazoch spôsobených pri výkone práva poľovníctva.

Skúška je absolvovaná vo forme testu pozostávajúceho zo 70 kontrolných otázok, po 10 otázok z každého skúšobného predmetu, v zmysle teoretickej prípravy. Skúška je vyhodnotená ako úspešne zvládnutá, ak uchádzač dosiahol zo skúšobného testu 80% všetkých správnych odpovedí a zároveň najmenej 50 % správnych odpovedí z každého predmetu. Po úspešnom absolvovaní skúšky dostáva kandidát vysvedčenie, ktoré slúži ako oficiálny dokument potrebný pri vybavovaní prvého poľovného lístka.

 Po úspešnom absolvovaní skúšky z poľovníctva môže vykonať uchádzač na základe žiadosti doplnkovú skúšku z poľovníctva na získanie odbornej spôsobilosti na držanie zbraní a streliva skupiny D, E, F ,ak ešte nie je držiteľom zbrojného preukazu. Musí predložiť lekársky posudok o zdravotnej spôsobilosti a    psychologický posudok o psychickej spôsobilosti. Skúška prebieha pred trojčlennou komisiou, v ktorej je zástupca polície. Pozostáva z otázok tvorených právnymi predpismi aktuálnymi pre držanie zbraní a streliva, rozpoznávanie pojmov ako nutná obrana a krajná núdza, zásady správnej manipulácie so zbraňou a zásad prvej pomoci pri strelných poraneniach. Na základe úspešne zloženej doplnkovej skúšky môže požiadať o vydanie zbrojného preukazu

Zložením poľovníckych skúšok a získaním poľovného lístka sa adept stane poľovníkom, ale potrebuje získať postupne praktické skúsenosti, nielen z lovu, ale aj starostlivosti a ochranu zveri. Tí, ktorí prejdú takouto skúškou stane sa poľovníctvo skutočnou vášňou na celý život.

J.H.